«Καλό Κουράγιο» – Το τέλος μιας εποχής

δημοσίευση Οικονομική Εφημερίδα Κέρδος 09.03.10 & Καθημερινή 20.03.10

Με την πρόσφατη φράση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων , της Ευρωπαϊκής Ένωσης , κ. Ολι Ρεν αρχίζει μια νέα εποχή για την χώρα μας . Η φράση «καλό κουράγιο» , που ειπώθηκε σε άπταιστα ελληνικά , από τον κ. Ρεν , δεν ήταν μόνο στο πλαίσιο μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης στον Υπουργό Οικονομικών , αλλά δήλωνε μια άτυπη μορφή κατανόησης της σκληρότητας των μέτρων και στην απήχηση τους στην κοινωνία .

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την παρούσα κατάσταση , δεν θα πρέπει να μας παραξενεύουν . Η απαρχή, ήταν η «οικονομική κρίση» που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. και ακολουθώντας την θεωρία του ντόμινο , μιας και βρισκόμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία , έφτασε ως το κατώφλι μας .

Το παράδοξο είναι ότι αντί των «φυσιολογικών» παρενεργειών μιας οικονομικής ύφεσης στην χώρα μας , ήρθαν στο προσκήνιο όλα όσα επιμελώς κρύβαμε ή δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε τόσα χρόνια . Όπως είναι γνωστό , εκτός του ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια , πληρώναμε τους τελευταίους τόκους δανείων της επανάστασης , συνεχώς καταφεύγουμε στην εύκολη και δαπανηρή λύση του δανεισμού .

Με τον τρόπο αυτό πληρώνουμε μισθούς , συντάξεις και καλύπτουμε κάποιες από τις υποχρεώσεις μας , που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ελληνικού κράτους . Έτσι , παρά την μικρή οικονομική και γεωγραφική έκταση της Ελλάδας , είμαστε οι καλύτεροι «πελάτες» όλων αυτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τώρα κόπτονται για την χρεωκοπία μας . Το γεγονός αυτό , μας θέτει στο έλεος τους , γιατί μπορούν μέσω των ΜΜΕ να διαρρέουν στάση πληρωμών , εκτινάσσοντας τα επιτόκια δανεισμού και τα ασφάλιστρα κινδύνου αλλά η τελική ζήτηση των ελληνικών ομολόγων είναι μεγαλύτερη από το ποσό που ενδιαφερόμαστε να αντλήσουμε .

Επομένως , το όλο σύστημα των δανεισμών και της πληρωμής αυτού με επιπλέον δανεισμό έφτασε στο τέλος του . Ανεξάρτητα εάν θα εφαρμοστούν τελικά πλήρως ή μερικώς τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος , όλοι μας θα πρέπει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν . Αυτό , το επισημαίνω , γιατί η στάση και η συμπεριφορά των πολιτών αντανακλάται στο προφίλ της χώρα τους .

Για παράδειγμα ο μέσος έλληνας , τα τελευταία 15 χρόνια , ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα πραγματικά διαθέτει . Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τις πιστωτικές κάρτες που έχουν κατακλίσει τα νοικοκυριά , είτε με δάνεια για κάθε περίσταση (στεγαστικά , επαγγελματικά , καταναλωτικά , φοιτητικά , διακοποδάνεια κλπ) που έχουν κυριολεκτικά τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό .

Συνεπώς , τόσο το κράτος , όσο και ο πολίτης παρουσιάζουν ένα ουσιαστικό πρόβλημα , ιεράρχησης αναγκών . Ιδίως σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που θα ζήσουμε , θα πρέπει να θέσουμε τις βάσεις ενός νέου συστήματος , στο οποίο θα πρέπει να απαλειφθεί η κακοδιαχείριση του δημόσιου πλούτου , η κομματική και πελατειακή διάθεση πόρων , η γιγάντωση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (και σε τοπικό επίπεδο) αποκλειστικά με δημόσιες συμβάσεις και η διεύρυνση του δημοσίου χωρίς αξιολόγηση και αναπτυξιακή λογική . Μόνο τότε , θα βγούμε οριστικά από τον «ατέρμων βρόχο» .

Advertisements

2 thoughts on “«Καλό Κουράγιο» – Το τέλος μιας εποχής

  1. θα συμφωνήσω Δημήτρη έν μέρη με το καλό κουράγιο (λόγω οτι είναι το μέλλον δύσκολο )άν και νιώθω πως ανήκει σε κακόμοιρους .Λόγω οτι σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών βλέπω από μια άλλη οπτική γωνία την κρίση (είναι δύσκολο να την αναλύσω σε ένα μήνυμα ) και έχω να πω οτι μας επικοινωνούν οτι φταίμε ,ενώ δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Όταν διοικείς (αυτό που κληθηκε η κάθε κυβέρνηση να πράξει ) πρέπει να έχεις σχέδιο που να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον σου (εξωτερικό ή εσωτερικό ),πρέπει να έχεις στόχους κίνητρα και αντικίνητρα για να επιτευχθούν οι στόχοι ,συστήματα ελέγχου ,συστήματα μέτρησης της αποτελεσματικότητας των στόχων και πολλά άλλα που δεν υπήρχαν .Για να στο αποδείξω θα σου πω το εξής. Σήμερα μας λένε πως πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί .Έπρεπε σύμφωνα με την ΕΕ και το κράτος να είμασταν. Πότε υπήρχε αυτός ο στόχος; Για παράδειγμα πότε είδες μια διαφήμιση (έστω και με έμμεσο τρόπο) που να παρακινεί τους πολίτες να αγοράζουν Ελληνικά προϊόντα; (Εξηγώ:Η διαφήμιση είναι εργαλείο του Marketing που βοηθάει τις επιχειρήσεις να πουλήσουν τα προϊόντα τους -πολύ χρήσιμο και καθόλου κακό αυτό πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις -) Ποτέ. Μήπως δεν πρόλαβαν;Δεν το νομίζω ,γιατί τώρα μέσω του ΟΠΑΠ (η διαφήμιση που δείχνει τον Μίκη Θεοδωράκη ,την Μελίνα ,τον Παπανικολάου …)διαφημίζουν υποτίθεται τον ΟΠΑΠ με το σλόγκαν -Είμαστε Έλληνες δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη – ενώ ο ΟΠΑΠ είναι τύχη. Θέλω να πώ ,το σλόγκαν είναι αντίθετο με το αντικείμενο του ΟΠΑΠ και αυτό δεν είναι τυχαίο ,αλλά είναι ένας έμμεσος τρόπος να σου περνούν το μήνυμα που θέλουν . Έχουμε δεχτεί πολλά τέτοια μηνύματα. Και επανέρχομαι . Ενώ άς πούμε είχαν βάλει τον στόχο πριν την κρίση να είμαστε ανταγωνιστικοί ,δεν έκαναν τίποτα για αυτό ,δεν οδηγούσαν τους πολίτες να αγοράζουν Ελληνικά προϊόντα αλλά ξένα . Έτσι στρεφόμασταν στις Εισαγωγές και έκλεισαν πολλές παραγωγές . Δεν είναι τόσο αθώες οι πράξεις και θέλει δεύτερη ανάγνωση το πρόβλημα. Ακόμα κάτι που ξέχασα να αναφέρω ,είναι οτι στην διοίκηση ο μάναντζερ έχει εξ ολοκληρου την ευθύνη. Η επιστήμη της διοίκησης, λέει πως ο μάνατζερ σε ανώτερο επίπεδο ,πρέπει να βρεί τον τρόπο να οργανώσει και να κατευθύνει την επιχείρηση (τα ίδια ισχύουν και στους Οργανισμούς ) εκεί που επιθυμεί και δεν ευθύνονται τα κατώτερα κλιμάκια αλλά η ανικανότητα ή οι λάθος κινήσεις του ίδιου για αυτό πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Οι πολιτικοί βλέπεις να την αναλαμβάνουν; Μάλλον στους πολίτες δίνουν την ευθύνη .

  2. Καλησπέρα Γεωργία. Ο τίτλος του άρθρου βασίστηκε στην φράση του Όλι Ρεν, αυτό που θέλω να τονίσω είναι «το τέλος μιας εποχής» που ξεκινά από το «εγώ» και ανάγεται στο «εμείς».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.