Ποιά η σημασία της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ελλάδα κλείνει φέτος 27 χρόνια από την ένταξη της στην «Ενωμένη Ευρωπαϊκή Οικογένεια», την Ευρωπαϊκή Ένωση . Βέβαια , ο ενταξιακός δρόμος ήταν δύσκολος και οι όροι – προϋποθέσεις που απαιτούνταν φάνταζαν μεγαθήρια μπροστά στα μεγέθη και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας . Παρόλα αυτά , τα εμπόδια και οι δικαιολογημένες «επιφυλάξεις» των εταίρων μας ξεπεράστηκαν και οδήγησαν στην πολυπόθητη συμφωνία υπογραφής του μνημονίου ένταξης από τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή .

Πως κατανοούν, όμως , την σημασία της ένταξης , οι Έλληνες πολίτες μετά από την περίοδο τόσων ετών ;

Ο βαθμός εμπιστοσύνης των Ελλήνων στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά μεγάλος . Σύμφωνα με τις μετρήσεις της πανευρωπαϊκής εξαμηνιαίας δημοσκόπησης (Ευρωβαρόμετρο), που δημοσίευσε η Κομισιόν πριν από τα Χριστούγεννα , η Ελλάδα μετά τη Ρουμανία, εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης στον θεσμό. Συγκεκριμένα, εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. δηλώνει ότι έχει το 68% των Ρουμάνων και το 65% των Ελλήνων, των Βέλγων και των Σλοβένων , την στιγμή που ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος είναι 48%.

Για τον Έλληνα , η Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει την ελευθερία να ταξιδεύεις, να δουλεύεις οπουδήποτε στα κράτη-μέλη της και να συναλλάσσεσαι με το ίδιο νόμισμα , το Ευρώ . Επίσης , υπάρχει και η ελευθερία διακίνησης εργατικού δυναμικού εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας . Ακόμα , λόγω των περιορισμένων επιλογών που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα , δίνεται η δυνατότητα φοίτησης στο εξωτερικό με ισότιμη αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων .

Επιπροσθέτως , η ένταξη στην Ε.Ε σημαίνει την διασφάλιση της ειρήνης τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της . Στο σημείο αυτό , φανερώνεται η ευεργετική επίδραση της Ε.Ε , στην σταθεροποίηση της «ρευστής» και «πολυτάραχης» κατάστασης που επικρατεί στην βαλκανική χερσόνησο , που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας , ώστε να αποκαταστήσει στο μέτρο του δυνατού της σχέσεις της με τους γείτονες και να μπορεί να αφοσιωθεί στα εσωτερικά της προβλήματα και στους τρόπους αντιμετώπισης τους .

Εκτός αυτών , η σημασία της ένταξης για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων είναι πολύ σημαντική. Με τα Κοινοτικά πακέτα χρηματοδότησης , οι επιχορηγήσεις που προσφέρονται , λειτουργούν ως κινητήριος μηχανισμός οικονομικής , κοινωνικής και επιχειρηματικής ανέλιξης της ανάπτυξης του τόπου . Ενισχύοντας έτσι , τις αδύναμες Ελληνικές περιφέρειες , βοηθώντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας .

Όμως , κατά καιρούς έχουν διαπιστωθεί πολλά και σοβαρά προβλήματα κακοδιαχείρισης των κοινοτικών πόρων . Πολλά κοινοτικά κονδύλια χάνονται ή άλλα σπαταλούνται με αποτέλεσμα είτε να επιβάλλονται πρόστιμα από την Ε.Ε , είτε να μειώνονται οι επιχορηγήσεις , με αποτέλεσμα ο κόσμος να δυσφορεί .

Όσον αφορά , την λήψη αποφάσεων , σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο , οι Έλληνες επιθυμούν να λαμβάνονται αποφάσεις από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλούς τομείς . Το περιβάλλον , τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας , η καταπολέμηση της εγκληματικότητας , της ανεργίας , θέματα οικονομίας κ.α . Εκτιμούν , ότι η καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος θα προωθήσει την δημοκρατικότητα , την λειτουργικότητα και αποδοτικότητα καθώς και την διαφάνεια . Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστεί ισχυρότερη στον κόσμο και περισσότερο ανταγωνιστική στον οικονομικό τομέα .

Όμως , το 71% των Ελλήνων δεν αισθάνεται ότι συμμετέχει πάρα πολύ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Δεν παρακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα θεσμοθετημένα όργανα στης Ευρωπαϊκής Ένωσης . Επίσης η χαλαρή ψήφος στις Ευρωεκλογές , για τους Έλληνες , αποτελεί μια ψήφο είτε κομματική , είτε διαμαρτυρίας προς την εκάστοτε κυβέρνηση , μιας και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν γνωρίζει ποια είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις λίστες των υποψήφιων ευρωβουλευτών , που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πρόσωπα του στενού κύκλου των πολιτικών αρχηγών.

Παρόλα αυτά εκφράζεται η επιθυμία του Έλληνα πολίτη να συμμετάσχει περισσότερο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις αλλά ταυτόχρονα εκφράζει και άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Τέλος , θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποδίδεται στην Ε.Ε η έννοια της ανεργίας και της ακρίβειας . Ο κυριότερος φόβος των ελλήνων πολιτών , που ενδεχομένως προκαλεί η οικοδόμηση της Ευρώπης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αφορά στη μεταφορά εργασίας προς άλλα κράτη-μέλη όπου η παραγωγή είναι φθηνότερη . Τουναντίον θετική στάση φαίνεται να τηρεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης για το διεθνή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ειρήνης, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “Ποιά η σημασία της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.